Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Du er her:Øveraasens snømåker vant Hedersprisen

Øveråsen

VERDENSLEDENDE: – Øveraasen er et godt eksempel på at en tradisjonsrik, liten norsk bedrift tar i bruk design og lykkes i å bli mer synlig på et konkurransepreget internasjonalt marked sa næringsminister Monica Mæland (nr 3 f.v. øverste rad) da hun delte ut Hedersprisen for god design til Øveraasen og Eker Design på Designdagen. Thor Arne Øveraasen sittende til venstre. Foto: Johnny Syversen

 

Oslo: Familiebedriften Øveraasen og Eker Design har utviklet en maskin som tar snørydding på flyplasser mange tiår inn i fremtiden. På Designdagen i kveld mottok de Hedersprisen for god design.

– Design er nødvendig for å hevde seg i et hardt konkurranseklima. Da holder det ikke at produktet ditt er teknisk bra alene. Design har hjulpet oss å få ned produksjonskostnadene og samtidig utvikle en mer driftssikker og servicevennlig snørydder som du snart finner på flyplasser over hele verden, sa administrerende direktør Thor Arve Øveraasen i forbindelse med utdelingen.

– Dette er en modig designjobb for en liten og tradisjonsrik bedrift på Gjøvik. Sammen med Eker Design har Øveraasen laget en snøryddemaskin verden aldri har sett maken til før, sier Line Aandal Røijen, prosjektleder i Norsk design- og arkitektursenter.

Futuristisk snørydder

Ikke alle vet at Gjøvik huser en av verdens ledende produsenter av snøryddingsmaskiner til internasjonale flyplasser. Nye og strengere miljøkrav gjorde at Øveraasen måtte gå i tenkeboksen. Nå har den familieeide bedriften lansert en maskin som ligger mange år foran konkurrentenes snømåkere.

– Vi ha fått tilbakemeldinger fra markedet om at vi ikke bare har tatt ett skritt fremover med Øveraasen Performance Line, men 50 skritt! Jeg har snakket med folk som mener snøryddingsmaskinen vår ligger 20 år inn i fremtiden, forteller administrerende direktør Thor Arve Øveraasen.

Det er godt over 100 år siden Øveraasen startet med motorproduksjon, og i allerede i 1923 kom de opp med verdens første snøplog som kunne monteres på bil. Deretter har det gått slag i slag. I dag jobber snøryddingsmaskiner fra Gjøvik på flyplasser i Europa, Nord-Amerika, Grønland, Tibet og til og med på Sydpolen. – Det er ikke akkurat noen ulempe å komme fra Norge når du skal selge maskiner for snørydding. Kundene stoler på at vi vet hva vi driver med her oppe, smiler Øveraasen.

Innovasjon innenfra og ut

Nye utslippregler som gjelder fra og med i år gjorde at Øveraasen måtte skifte til en mer miljøvennlig motor. De kunne nøyd seg med det, men den norske produsenten bestemte seg for å utvikle en maskin som skulle møte fremtidens krav til miljø, vedlikehold og snørydding – en løsning som skulle kombinere form og funksjon til det ytterste.

Mens selskapets egne ingeniører bygde innmaten til den nye maskinen, gikk Øveraasen og Eker Design i tospann i gang med å utvikle de ytre delene. Eker Design gjennomførte omfattende intervjuer og brukerundersøkelser både blant Øveraasens ansatte og ute på flyplassene.

Resultatet er en snøryddingsmaskin der alt er tenkt ut på nytt. Den nye motoren bruker 10-12 prosent mindre drivstoff og utskiller renere eksos. Karosseriet er laget av komposittmaterialer istedenfor stål, noe som løser rustproblemer. Alle karosserideler kan åpnes slik at servicepersonalet lettere kan komme til. I tillegg kan brukerpanelet i førerhuset styres selv med arbeidshansker på, dette bedrer både komfort og sikkerhet på kalde dager.

Befester sin posisjon

– Øveraasen er et godt eksempel på hva bedrifter kan oppnå ved å satse på design, sier Aandal Røijen. – De er allerede verdensledende på sitt felt, men denne visjonære bedriften hviler ikke på laurbærene. Med Øveraasen Performance Line befester de sin posisjon i et tøft internasjonalt marked.

Hedersprisen for god design er Norges ledende utmerkelse som gis til både bedrifter og designere for innovative designprosjekter. Hensikten er å inspirere næringslivet til å investere i designmetodikk for å øke konkurranseevne og verdiskaping.
(Pressenytt)

Kontaktpersoner:

Norsk design- og arkitektursenter:

  • prosjektleder Thea Mehl, telefon: (+47) 413 09 819
  • prosjektkoordinator Caroline Olsson, telefon: (+47) 916 24 612

Øveraasen AS:

  • markedsansvarlig Mille Øveraasen, telefon: (+47) 913 69 168

Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Norsk design- og arkitektursenter. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

 

PUBLISERT 02.04.2014 19:25