Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Innovasjon med brukeren i fokus

Du er her:Design som gjør en forskjell

VIDEO: Norge og Storbritannia er i førersetet når det gjelder inkluderende design. Utstillingen «Design that makes a difference» viser det beste fra begge land.

Utstillingen, som også inneholdt et seminar med samme navn, ble vist i London i april 2013, og er et resultat av det mangeårige samarbeidet mellom Norsk Designråd og Helen Hamlyn Centre for Design ved Royal College of Art, og ble støttet av den norske ambassaden i London.

Blant de 20 prosjektene som ble håndplukket av kuratorene Onny Eikhaug fra Norsk Designråd og Rama Gheerawo fra Royal College of Art, var Norge representert med værtjenesten yr.no, Scandic Oslo Airport Hotell, Margarinfabrikken Barnehage, Hardanger Bestikks nye og brukervennlige serie, Tuva, brukerstudien for el-bilen Think, Rogaland passasjerferje, Schandorffs plass, NSBs nye Flirt-tog og Blanke Ark, et nytt og inkluderende valgsystem.

VIDEO: Presentasjon av Blanke Ark

Artikkelen fortsetter under videoen.

Videoen er laget av Helen Hamlyn Center for Design ved Royal College of Art.

Fra Storbritannia fikk man blant annet se den digitale plattformen www.gov.uk, som har gjort det lettere å finne frem til de britiske departementenes nettsider ved å samle dem under et felles tak. Også den britiske olympiaparken som var med på å gjøre fjorårets olympiske leker til de mest tilgjengelige noen gang, var blant nasjonale, britiske foregangsprosjekter som inngikk i utstillingen.

Over 200 mennesker var med på seminar og utstillingsåpning på Royal College of Art i London den 19. april. Den norske ambassadøren i London, Kim Traavik, stod for den formelle åpningen.

– Tar hensyn til og setter brukeren i sentrum

– Design er ikke bare estetikk, selv om dette også er et viktig element. Design er et essensielt innovasjonsverktøy og en måte å gjøre hverdagslivet enklere, funksjonelt og mer komfortabelt på. Og når man, som denne utstillingen viser, tar hensyn til og setter brukeren i sentrum for designprosessen, da beveger man seg inn i de helt spesielle farvann. For meg er det dette denne utstillingen handler om!, åpnet ambassadøren.

Utstillingen er nå ønsket til både Mayor’s Office i London og University of Cambridge – og det planlegges en visning på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo i løpet av 2014.

Den første i sitt slag

 – For bare noen år siden ville ikke en utstilling som dette vært mulig, sier Onny Eikhaug.

I tillegg til å ha kuratert utstillingen er hun programansvarlig for Norsk Designråds satsing på inkluderende design ved Nyskapingsprogrammet Innovasjon for alle.

VIDEO: Onny Eikhaug og Rama Gheerawos åpningstale

Artikkelen fortsetter under videoen.

Videoen er laget av Helen Hamlyn Center for Design ved Royal College of Art.

– Tidligere var det vanskeligere å finne de gode eksemplene, forteller Eikhaug, og trekker frem det fruktbare samarbeidet med Helen Hamlyn-senteret, samt regjeringens satsing på universell utforming  som forklaringer på hvorfor norske bedrifter nå markerer seg internasjonalt med produkter, tjenester og omgivelser som er universelt utformet.

Norsk Designråd har siden 2005 jobbet tett med britiske Helen Hamlyn Centre for Design ved Royal College of Art innen ulike områder, fra brukerfokuserte design prosjekter med næringslivet, seminarer, konferanser og boken Innovating with People –The Business of Inclusive Design. Da de to organisasjonene satte sammen en utstilling, var det noen av de mest fremragende prosjektene Design for alle-prosjekter innen ulike sektorer, bransjer og designdisipliner som ble vist.

Inkluderende design forbedrer verden

En ambulanse som både pasienter, ambulansepersonell, leger og ingeniører har vært med på å utvikle. Vinduer som enkelt kan åpnes av alle. Et duftsystem som hindrer underernæring for demente på sykehjem. Et hotell som har tenkt på brukerne i alt fra valg av allergivennlige materialer til fremkommelighet og belysning. En tjeneste som lar eldre dele sin kunnskap med lokalsamfunnet. På utstillingen var eksemplene på at design kan gjøre en forskjell mange.

– Denne utstillingen handlet ikke bare om inkluderende design, men om god og effektiv design. Den viste rett og slett hvordan design kan gjøre verden bedre, sa Michael Wolff, den britiske regjeringens rådgiver for inkluderende design, under åpningsseminaret.

Eikhaug kunne ikke vært mer enig.

– Det er imponerende å se hvordan modige norske bedrifter og dyktige designere er med på å forbedre og forenkle folks hverdag, sier hun.

– Nå håper vi bare planen om å vise denne viktige utstillingen her i Norge også lar seg gjennomføre!

VIDEO: Michael Wolff på åpningen

Artikkelen fortsetter under videoen.

Videoen er laget av Helen Hamlyn Center for Design ved Royal College of Art.

 

Bla i utstillingskatalogenPUBLISERT 02.05.2013 22:24