Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Du er her:Demokratisk designsuksess

Blanke Ark

STÅR KLART: Et av verdens beste eksempler på inkluderende design, valgsystemet Blanke Ark, står nå klart for innbyggerne i halvparten av Norges kommuner. Foto: Thomas Ekström.

 

Et av verdens beste eksempler på inkluderende design er et norsk valgsystem. Nå står systemet Blanke Ark klart i valglokalene til over halvparten av landets kommuner.

Valgsystemet Blanke Ark har allerede mottatt Merket for god design og var en av vinnerne av Innovasjonsprisen for universell utforming i 2011.

I 2010 lot nemlig juryen i Merket for god design seg imponere av den innovative og inkluderende valgløsningen. Blanke Ark mottok både den høythengende designutmerkelsen og Design for alle-prisen fra Norsk Designråd.

– I tillegg til svært god brukerinnsikt, viser prosjektet både industridesign, tjenestedesign og grafisk design på et høyt nivå, sier Line Aandal Røijen, prosjektleder for Merket for god design.

Hun håper å se flere slike prosjekter blant søkerne til Merket for god design i høst. 

Viktig for demokratiet

Det hele begynte i 2008. Da gikk trioen Innovativoli Industridesign, Eggs design (dengang Kadabra produktdesign) og Blueroom Designstudio til topps i Statens designkonkurranse med ideen til det universelt utformete valgutstyret. Konkurransen ble initiert av Norsk Form og Kommunal- og regionaldepartementet. Hovedkriteriet for konkurransen var universell utforming, og vinnerbidraget demonstrerte tydelig hvordan man ved å ta tilgjengelighet på alvor gjennom kan skape innovative produkter som ikke bare har sterke estetiske kvaliteter, men som også kan brukes likeverdig av absolutt alle.

Blanke Ark ble testet ut ved Stortingsvalget i 2009 og offisielt lanseret i 2010. Siden lansering har omfattende testing og tilbakemeldinger både fra publikum og valgaksjonærene resultert i videreutvikling og forbedring av utstyret.

I 2011 vant valgutstyret den nyopprettede Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien for grafisk design. Innovasjonsprisen er en anerkjennelse til dem som på en innovativ og nyskapende måte har utviklet produkter, tjenester og omgivelser i offentlig- og privat sektor som bidrar til et mer inkluderende samfunn.

Når du stemmer ved valget i september er det gode sjanser for at du får oppleve Blanke Ark i praksis – det universelt utformete valgutstyret er innkjøpt av omlag 250 av landets 428 kommuner.

God design gjør en forskjell

Blanke Ark er også et av prosjektene som kom gjennom nåløyet da 20 norske og britiske inkluderende design-prosjekter ble vist på utstillingen ”Design that Makes a Difference” i London tidligere i sommer. Utstillingen var et samarbeid mellom den norske ambassaden i London, Helen Hamlyn Centre for Design ved Royal College of Art og Norsk Designråd.

 – Dette er et veldig spennende prosjekt som virkelig viser at design kan gjøre en forskjell, sier Onny Eikhaug.

Onny er programansvarlig for Norsk Designråds satsing på design for alle og en av kuratorene for utstillingen. Hun er ikke overrasket over at både kommunene og velgerne har omfavnet det nye valgutstyret.

– Det er helhetlig, intuitivt og gjør det enklere å stemme for absolutt alle. Dette er rett og slett demokratisk design, avslutter Eikhaug.

 

PUBLISERT 06.09.2013 09:48