Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Innovasjonsprisen for universell utforming

Du er her:Skatteetaten.no - interaksjons- og informasjonsdesign

Nettsiden til Skatteetaten har vunnet Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien interaksjons- og informasjonsdesign. – De fleste av oss sliter i møte med det norske skattesystemet. Skatteetaten.no er et viktig steg i riktig retning, lyder rosen fra juryen.

– Målet med prisen er å løfte fram nyskapende løsninger som alle kan bruke. Vi mottok totalt 48 søknader som tilfredsstilte kriteriene for prisen, og nå har juryen kåret seks kategorivinnere. Disse er alle finalister til selve hovedprisen – Innovasjonsprisen for universell utforming – som vi deler ut 18. februar, sier Onny Eikhaug, programleder i Norsk design- og arkitektursenter.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne, som skal dele ut prisen, understreker at god universell utforming er lønnsomt i mange sammenhenger.

– Universelt utformede løsninger bidrar til økt inkludering, likeverd og like muligheter. Dette er både bedriftsøkonomisk og samfunnsøkonomisk lønnsomt. Skatteetaten.no viser god universell utforming med stort brukerfokus i praksis, og jeg vil derfor gratulere med denne viktige prisen, sier statsråden.

Nye Skatteetaten.no ble lansert i 2012 og representerer en ny hverdag for alle som strever med vanskelige skattespørsmål.

– Skatteetaten har begynt med det aller vanskeligste, nemlig å gjøre innholdet på nettsiden sin tilgjengelig for alle – også de med kognitive utfordringer. I møte med det norske skattesystemet har de fleste av oss opplevd barrierer, så dette er både gledelig og nødvendig, sier kategorileder for interaksjons- og informasjonsdesign i juryen, Wilhelm Joys Andersen.

Fra tung regelbok til enkel kalkulator

Skatteetaten har gjennom hele utviklingsløpet lyttet til brukerne sine gjennom brukerstudier, workshoper og tilbakemeldinger fra saksbehandlerne. Utfordringen var å presentere tung og komplisert informasjon til brukerne på en lettforståelig måte. For å gjøre dette har skattebyråkratens ordbok blitt sendt igjennom språkkvernen. Der det før var forkortelser, fagterminologi og lange setninger er det nå i stedet klar og enkel kommunikasjon.

– Dette prosjektet begrenser seg ikke til å handle om klart og forståelig språk. De komplekse regelverket rundt pendlerfradrag er for eksempel blitt omgjort til enkle kalkulatorer. Slike verktøy gjør det mye enklere å finne fram i skattejungelen, sier Andersen.

I kampen om å vinne selve Innovasjonsprisen for universell utforming skal Skatteetaten.no kjempe mot Bybanen i Bergen, Høgskolen i Bergen, St. Olavs Hospital og en betalingsløsning utviklet av Melin Medical. 

 (Pressenytt)

Les om alle kategorivinnerne her: www.norskdesign.no/innovasjonsprisen 

Kontaktpersoner:

  • Norsk design- og arkitektursenter, programleder Onny Eikhaug, mobil 992 92 500
  • Juryleder Knut Hovland, mobil 901 14 200
  • Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, kommunikasjonsrådgiver Ida Wullum-Lindberg, mobil 980 46 671

Dette er Innovasjonsprisen for universell utforming

  • Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet koordinerer regjeringens satsing og deler ut prisen på vegne av Handlingsplanen for universell utforming. Nyskapingsprogrammet Innovasjon for alle hos Norsk design- og arkitektursenter har fått oppgaven med å styre prosessen.
  • Innovasjonsprisen for universell utforming skal hedre bedrifter/institusjoner og arkitekter/designere som på en nyskapende måte har utviklet en løsning som kommer alle til gode.
  • Prisen deles ut innen arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produktdesign, møbel og interiør, informasjons- og interaksjonsdesign samt tjenestedesign.

Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Norsk design- og arkitektursenter på vegne av oppdragsgiveren Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

Last ned høyoppløselige bilderPUBLISERT 04.02.2015 18:59