Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Nyheter og informasjon

Nyheter og informasjon

Du er her:– Norge best i verden på inkluderende design

Jury i gul heis

UNIVERSELL JURY: – Norge ligger i fremste rekke på lovgivning, handlekraft og tiltaksvilje. Totalt sett er vi best i verden på universell utforming, sier Onny Eikhaug (nederst til venstre) i Norsk Designråd. Her sammen med jurymedlemmer til Innovasjonsprisen for universell utforming (f.v. med klokken: Liv Kari Eskeland, Eirin Ryeng, Ole Christian Bergan, Dave Vikøren, Marianne Støren Berg, Sigmund Asmervik og Mikael Snaprud). Foto: Johnny Syversen.

 

Oslo: Ingen land har kommet lengre enn Norge på inkluderende design, mener ekspertene. Neste uke blir det klart hvem som vinner Norges første nasjonale pris for universell utforming.

– Det handler om noe som er nødvendig for noen, men bedre for alle. Universell utforming sørger for at vi alle stiller likt, og er helt avgjørende for fremtidens samfunnsutvikling, sier Guro Fjellanger, juryleder for Innovasjonsprisen for universell utforming 2011.

– Stor politisk vilje

Ifølge Regjeringens handlingsplan skal Norge være universelt utformet innen 2025. Likhetskulturen, likestillingsidealene og den sosialdemokratiske ånden skaper god grobunn for universell utforming i Norge.

– Det er stor politisk vilje til å realisere universell utforming i Norge. Vi ligger i fremste rekke på lovgivning, handlekraft og tiltaksvilje, og fortsetter dette har vi alle muligheter til å realisere et universelt samfunn der alle inkluderes på en likeverdig måte, sier Onny Eikhaug, programleder i Norsk Designråd.

– Vi har kommet veldig langt på dette området bare på noen få år. Det er nesten umulig å se at dagens beste universelt utformede prosjekter faktisk er universelt utformede. De bare fungerer for alle, uten at brukerne legger merke til noe spesielt, sier jurymedlem Marianne Støren Berg.

Hun jobber med kundeopplevelse og brukervennlighet i Telenor, og har dessuten vært med på å dele ut en rekke utmerkelser og priser innen universell design.

Universell utforming skiller seg fra hjelpemidlene ved at alle har nytte av dem i dagliglivet. Både lydboken, ettgrepskranen og fjernkontrollen er eksempler på hvordan universell utforming er helt nødvendig for enkeltgrupper – og svært praktisk for alle andre. Prinsippet overføres til alt fra arbeidsplasser og boliger til fortauskanter og offentlig transport, og bidrar til at flere kan klare seg uten hjelp både hjemme, på jobb og på vei til og fra.

Jevn kamp om gjev pris

Tidligere i høst ble syv grensesprengende prosjekter plukket ut som finalister til Innovasjonsprisen for universell utforming 2011, som deles ut på DogA (Norsk Design- og Arkitektursenter) i Oslo 17. november. Blant disse finner vi værtjenesten Yr.no, valgutstyret Blanke Ark, hotellstorsatsingen Scandic Oslo Airport og Nordens største barnehage, Margarinfabrikken.

– Dette er første gang det deles ut en norsk pris til nyskapende produkter, tjenester og omgivelser som er universelt utformet. De sju utvalgte prosjektene er svært ulike, og svært sterke. De er med på å gjøre Norge til et bedre land å leve i for alle, samtidig som de styrker egen konkurransekraft, sier Onny Eikhaug i Norsk Designråd.

Bak prisen står Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, mens Norsk Designråd har styrt selve prosessen. Tidligere miljøvernminister og Venstre-politiker Guro Fjellanger ledet årets jury, som foruten henne besto av sju av landets fremste designere og arkitekter med kunnskap om universell utforming; Ole Christian Bergan, Sigmund Asmervik, Dave Vikøren, Marianne Støren Berg, Mikael Snaprud, Eirin Ryeng og Liv Kari Eskeland.

Kontaktpersoner:

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet:

  • Olav Rand Bringa, seniorrådgiver, telefon: (+47) 22 24 81 85
  • Helge Skinnes, kommunikasjonsrådgiver, telefon: (+47) 901 93 148

Norsk Designråd:

  • Onny Eikhaug, programleder, telefon: (+47) 992 92 500
  • Grete Kobro, informasjonsdirektør, telefon: (+47) 907 65 971

Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Norsk Designråd på vegne av oppdragsgiveren Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

Jurykjennelser, hederlige omtaler, bilder og merPUBLISERT 08.11.2011 05:30

INNOVASJONSPRISEN 2011

Her er kategorivinnerne 2011:

Arkitektur: Margarinfabrikken barnehage Oslo, Nav AS Arkitekter

Landskapsarkitektur: Schandorffs plass, Østengen & Bergo AS

Transport: Hurtigbåter, Tide Sjø

Produkt: Tuva bestikk, Per Finne Industridesign

Møbel og interiør: Scandic Gardermoen Oslo Airport, interiørarkitekter Arkitekterna Krook & Tjäder AB, Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter i samarbeid med TUPELO arkitektur

Tjeneste og interaksjon: yr.no, NRK og Meteorologisk institutt

Grafisk design: Blanke Ark valgutstyr, Innovativoli, Blueroom Designstudio, Kadabra Produktdesign

 

Dette er Innovasjonsprisen for universell utforming:

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet koordinere regjeringens satsing og deler ut prisen på vegne av Handlingsplanen for universell utforming. Norsk Designråd har fått oppgaven med å styre prosessen.

Innovasjonsprisen for universell utforming skal hedre bedrifter/institusjoner og arkitekter/designere som på en nyskapende måte har utviklet en løsning som kommer alle til gode.

Prisen deles ut innen arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produkt, møbel og interiør, grafisk design samt interaksjons- og tjenestedesign.

 

Kontaktpersoner:

Norsk Designråd:
Programleder Onny Eikhaug
mobil: (+47) 992 92 500

Informasjonsdirektør Grete Kobro
mobil: (+47) 907 65 971

Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet:
Seniorrådgiver Olav Rand Bringa
tlf: (+47) 22 24 81 85

Kommunikasjonsrådgiver Helge Skinnes
mobil: (+47) 901 93 148

Kontaktperson

Onny Eikhaug

Programansvarlig - Design for alle
E:
M: +47 992 92 500