Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Nyheter og informasjon

Nyheter og informasjon

Du er her:Utmerkelse til Troms: Mack vinner på design

Oslo: Med årets sommerøl på boks og aluminiumsflaske har Norges nordligste bryggeri klart det igjen: fått Norsk Designråds Merket for God Design.

Utmerkelsen ble tildelt under Designdagen 2004 torsdag.

- Vi har jo ikke lov å drive med reklame. Dermed har design mye større betydning for oss enn for merkevareleverandører i andre bransjer, og vi satser enormt på nettopp dette, sier Tom Bendiksen, viseadministrerende direktør i Macks Ølbryggeri AS. Bryggeriet fikk hjelp av tromsøbyrået Tank Design til å lage designen til smrprty, og deler utmerkelsen med dem.

Det er særlig de siste to siste årene Macks Ølbryggeri har jobbet målrettet med pakningsdesign. Begge årene har de blitt hedret med Norsk Designråds Merket for God Design. I år var det boksen og aluminiumsflasken til sommerølet som kvalifiserte til utmerkelsen. I fjor var det juleølet White Xmas, også designet av Tank Design.

Salget økte 50 prosent

I juryens begrunnelse heter det blant annet at ”smrprty - eller summerparty - mener vi er blant de mest kreative løsninger som er gjort i norsk bryggeribransje. […] Mack har valgt å bruke design som ett av sine viktigste konkurransefortrinn. Dette mener juryen er en svært fornuftig markedsstrategi. ”

- Mack smrprty ble utsolgt allerede midt i juli, og da hadde vi økt salgsprognosen med 50 prosent, forteller Bendiksen, som visste at markedet etterspurte et alternativ til det tradisjonelle imaget rundt øl.

Fest, moro og festival

Den knalloransje emballasjen med blomstermønster gir umiddelbare assosiasjoner til musikk og festivalsommer med venner, heller enn båtliv og skjærgårdshygge for familien.

- Vi ville designe for et publikum som ikke forbinder sommeren med en rolig og fredfylt ferie, men med aktiviteter - fest, moro og festival. Vi tok utgangspunkt i et norsk, standard rosemalingsmønster. Så fikk vi en tatoverer til å tegne ut blomstermønsteret sammen med ”tribal-elementer”. Slik ble det litt mer aggressivt, men likevel subtilt, sier grafisk designer Bjørn Viggo Ottem i Tank Design AS.

Han mener den faglige tilbakemeldingen som ligger i Designrådets utmerkelser er viktig for bransjen. Mack på sin side vil utnytte det videre i kommersiell sammenheng.

- Vi er avhengige av å få distribusjon i dagligvarekjedene, og dette er et godt argument for at vi gjør ting riktig. Forhåpentligvis vil det gi oss ytterligere distribusjon til sommeren. Jeg tror egentlig ikke vi er klar over hvor bra det er å klare dette her to år på rad! utbryter Tom Bendiksen.

Klassiker i bybildet

Merket for God Design er en designutmerkelse som gis til både bedrift og designer for gode designløsninger.

- I år var det til sammen 34 mottakere innenfor fem ulike kategorier, grafisk design, industridesign, tekstildesign, digitale løsninger og møbeldesign, opplyser prosjektleder Jannicke Hølen i Norsk Designråd, som melder om et meget høyt nivå blant årets søkere.

På årets Designdag delte Norsk Designråd også ut Klassikerprisen for God Design og prisen Unge Talenter. Årets klassikere ble den snart 70 år gamle røde brannhydranten Danfoss Esco Brannhydrant Type S-0700, pakningsidentiteten og navnet til den langt nyere Imsdal-flasken og Norsk Tippings symbol.

Priser unge talenter

Prisen Unge Talenter, åpen klasse, fikk designeren Anne Britt Torkildsby for A.R.M.S. Dette er en kolleksjon av undertøy som forsterker brukerens muskelkraft etter slag, ved spasmer og lignende. I klassen for økodesign var det den unge industridesigneren Kari Aandak som stakk av med trofeet for det solcelledrevne minikjøleskapet DeLuxe som er beregnet for utendørs bruk.

Kontaktpersoner:

 • Macks Ølbryggeri AS, salgs- og markedsdirektør
  Tom Bendiksen: 77 62 45 00
 • Tank Design AS, grafisk designer Bjørn Viggo Ottem:
  77 69 90 26
 • Prosjektleder Jannicke Hølen, Norsk Designråd,
  mob. 90 56 29 09

Høyoppløselig foto kan lastes ned vederlagsfritt fra www.norskdesign.no

 

Denne artikkelen er skrevet av Pressekontoret for Norsk Designråd. Pressekontoret har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

PUBLISERT 25.11.2004 18:25

Legg til:

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • Digg
 • Reddit
 • StumbleUpon

Last ned bilde