Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Nyheter og informasjon

Nyheter og informasjon

Du er her:Unge Talenter Øko-design 2004: Økopris til designkjøleskap

DeLuxe - minikjøleskap med plen for utendørs bruk

DeLuxe - minikjøleskap med plen for utendørs bruk

Et solcelledrevet kjøleskap for studenter med mikrohybler eller urbane uten kjøkken, vant klassen for økodesign i konkurransen Unge talenter på Designdagen 2004. DeLuxe minikjøleskap er designet av Kari Aandal, som er utdannet designer fra Central St. Martin’s College i London.

Kjøleskapet kan henges ut av vinduet, og fordi solcellene utgjør et stilig grafisk mønster på utsiden av kjøleskapet, er det ingen grunn til at naboene skal mislike den nye vindusinstallasjonen. Toppen av kjøleskapet er dessuten utformet slik at eieren kan anlegge en urtehage eller et dekorativt blomsterbed der.

- Ideen til kjøleskapet kom da jeg så en bærepose med matvarer henge ut av et vindu, forteller Aandal. Bakgrunnen var en invitasjon fra en hvitevareprodusent som arrangerte en konkurranse om fremtidens kjøleskap.

Fremtidsvisjoner

- Mange fyller kjøkkenet sitt med store kjøleskap som nesten er tomme. I fremtiden vil leilighetene bli mindre, og energisparing vil bli stadig viktigere. Da kan denne typen kjøleskap bli et alternativ, mener Aandal.

Foreløpig er det imidlertid usikkert hva som skjer med vinduskjøleskapet, men prisen fra Norsk Designråd og Norske Industridesignere er viktig for den nyutdannede designeren. - For meg som har studert i utlandet betyr det veldig mye å ha denne prisen å vise til når jeg skal etablere meg som designer i Norge, sier Aandal.

Designernes påvirkningskraft

Prosjektleder Eline Strøm-Gundersen i Norsk Designråd, mener årets vinner på en dekorativ og morsom måte synliggjør miljøteknologi. - Designere har en unik mulighet til å bidra til å ta miljøhensyn gjennom valgene de gjør i utviklingen av produkter. Dette kjøleskapet er en flott fremtidsvisjon i så måte, sier hun. Strøm-Gundersen håper at prisen i klassen for økodesign kan bidra til grønn bevisstgjøring av unge designere. - Alle produkter som lages utgjør en miljøbelastning gjennom hele livsløpet, og til sjuende og sist ender jo det meste også som søppel. Industridesignere som tar miljøhensyn kan minske miljøbelastningen i hvert ledd, og har dermed en utrolig viktig oppgave i årene som kommer.

PUBLISERT 25.11.2004 18:37

Legg til:

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • Reddit
  • StumbleUpon

Last ned bilde