Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Nyheter og informasjon

Nyheter og informasjon

Du er her:Unge talenter Åpen Klasse 2004: Tar slagpasienter inn i romalderen

A.R.M.S. - Adaptive Responsive Muscle Support

A.R.M.S. - Adaptive Responsive Muscle Support

Årets norske designtalent, Anne Britt Torkildsby, gikk til topps i konkurransen Unge talenter med undertøy for slagpasienter - inspirert av amerikansk romfartsteknologi.

- Dette er først og fremst en stor anerkjennelse. Samtidig synes jeg det er gøy å få denne prisen for et prosjekt som er veldig konseptuelt, men samtidig realistisk, sier industridesigner Anne Britt Torkildsby. Hun fikk prisen Unge talenter åpen klasse fra Norsk Designråd og Norske Industridesignere under Designdagen 2004.

Skaper en forskjell

Utgangspunktet for det høyteknologiske undertøyet A.R.M.S. var masteroppgaven hun skulle gjennomføre på Designhögskolan ved Umeå Universitet.

- Jeg hadde lyst til å gjøre hverdagen lettere for vanlige mennesker; lage et funksjonelt produkt med en moralsk verdi, ikke bare jobbe med det estetiske. Samtidig så jeg for meg at dette var siste sjanse til å leke fritt med teknologi og materialer før jeg går ut i arbeidslivet, forteller hun.

Dette utgangspunktet tok henne til korridorene og avdelingene ved Norrlands Universitetssjukhus. Etter et par uker  uker havnet hun til på en dagrehablititeringspost for slagpasienter. - Hvert år rammes utrolig mange mennesker, både unge og gamle, av slag. På denne avdelingen så jeg hvilke utfordringer de slet med i hverdagen, og hvordan manglende mestring ofte skapte frustrasjon og redusert selvfølelse. Og så fikk jeg lyst til å se hva jeg kunne gjøre for å løse flere av disse problemene.

Berømmes for engasjement

Prosjektleder Eline Strøm-Gundersen i Norsk Designråd berømmer Torkildsbys innlevelsesevne og empati. - I tillegg til å være et innovativt teknologisk produkt, er A.R.M.S. et godt eksempel på samfunnsnyttig og viktig design. Designeren har valgt å prioritere en svak, men stadig voksende pasientgruppe, i stedet for mer kommersielle prosjekter som kanskje kunne gitt en umiddelbart høyere stjerne både i media og blant designinteresserte.

Fra møbler til høyteknologi

 

 

 

Først arbeidet Torkildsby med møbler tilpasset slagpasientene. Hun tegnet skisser til bord og stoler, men kom til slutt fram til ideen om å lage et hjelpemiddel pasienten hele tiden har tilgjengelig. Dermed ble løsningen til slutt et klesplagg.

En ny runde research førte henne til en kunstig muskulatur utviklet av NASA med tanke på menneskelige roboter.

Det innerste laget i tekstilet registrerer om brukerens muskler er aktive eller passive. Informasjonen blir bearbeidet av et mikrodatasystem som kommuniserer med det neste tekstillaget, som består av et nettverk av elektroder. Disse aktiverer til slutt det ytterste laget med fibrer fylt av en gel av elektroaktive polymer.

- Med fremtidens teknologi og produksjonsmåter vil en tredimensjonal vevingsprosess kunne skreddersy slike klær som tilfører kunstig muskelstyrke etter behov via elektriske impulser. Dermed kan brukerne for eksempel bli stand til å spise med kniv og gaffel på egen hånd, sier Torkildsby.

Usikker fremtid

A.R.M.S er allerede sendt til asiatiske produsenter av gelen som blir benyttet i undertøyet, men Torkildsby tror ikke på noen umiddelbar produksjon av nyvinningen hennes. - Jeg tror nok at de oppfatter det mer som moro og inspirasjon enn realitet, men jeg har ikke tenkt å gi opp med det første. Jeg tror dette er et konsept som kan fungere.

 

PUBLISERT 25.11.2004 18:35

Legg til:

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • Reddit
  • StumbleUpon

Last ned bilde