Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Nyheter og informasjon

Nyheter og informasjon

Du er her:Designheder til Sør-Trøndelag: Håg mot nye høyder

Oslo: Håg mottar stadig utmerkelser og priser for kontorstolene som produseres på Røros. På Designdagen 2004 kunne bedriften nok en gang innkassere Merket for God Design fra Norsk Designråd.

Denne gangen var det kolleksjonen Håg 09 som ble spesielt lagt merke til. I tillegg til å få Merket for God Design, var møbelprodusenten en av de fire nominerte til Hedersprisen for God Design, bransjens egen ”Oscar”.

Design er mer enn bare utseende. Håg ASA har en hel designfilosofi som de kaller ”The Håg Movement”. Den handler om både miljø, kvalitet, ergonomi og estetikk.

- Noe av den designen vi ser i dag, handler bare om estetikk. Da blir produktene hule. Vi har alltid vært sterke på funksjon og kvalitet. I denne serien har vi i tillegg satt visuell design ekstra høyt, sier utviklingsdirektør i Håg, Hilde Britt Mellbye. Håg deler utmerkelsen, som ble delt ut på Designdagen 2004, med byrået sapDesign i Sykkylven.

Nyvinninger

Ved dette produktet er det ingen tilfeldigheter. Designer Svein Asbjørnsen i sapDesign har sammen med produsenten jobbet med helheten helt ned til den minste skrue og de spesialutviklede tekstilene. For Asbjørnsen var det et hovedmål å gi mulighet for individualitet, slik at brukeren kan skape et miljø tilpasset arkitektur og eget profileringsbehov. Løsningen ble å feste rygg- og nakkestøtte i en ”ryggrad” som enten bygges inn i stolryggen eller er synlig.

- Dermed frigjør man stolryggen som avskjermingselement, med uendelige variasjonsmuligheter for materiale og uttrykk. I en av modellene er avskjermingen så stor at den også skaper følelsen av et privat rom med en viss støydemping. Stolene er utformet slik at de følger kroppens naturlige bevegelser. De har armlener som kan vippes bort slik at brukeren kan sitte helt inntil bordet - man får da i stedet opp en liten albuestøtte. Denne løsningen er patentsøkt. Armlenet kan også reguleres i høyden, sier Asbjørnsen, som sier han er svært glad for tildelingen av Merket for God Design.

- For meg som frilansdesigner i Sykkylven betyr Merket for God Design mye. Det er en utmerkelse som er bygget opp over tid av Norsk Designråd, og jeg ser nå at både forhandlere og forbrukere legger vekt på utmerkelsen i vurderingen, og det er jo der handelen blir gjort, sier han.

Stor etterspørsel

Og at Håg får igjen for sin designsatsing, er det ingen tvil om. Etter knappe fem måneder i produksjon utgjør omsetningen fra denne stolkolleksjonen mer enn ti prosent av Hågs totalomsetning.

- Vi har allerede utvidet produksjonskapasiteten på fabrikken på Røros, og det jobbes på spreng med å dekke etterspørselen. At vi også blir tildelt Merket for God Design og nominert til den høythengende Hedersprisen, gir ytterligere styrke og motivasjon til å satse på design, sier Mellbye, som forsikrer at dette skal feires.

Klassiker i bybildet

Merket for God Design er en designutmerkelse som gis til både bedrift og designer for gode designløsninger.

- I år var det til sammen 34 mottakere innenfor fem ulike kategorier, grafisk design, industridesign, tekstildesign, digitale løsninger og møbeldesign, opplyser prosjektleder Jannicke Hølen i Norsk Designråd, som melder om et meget høyt nivå blant årets søkere.

På årets Designdag delte Norsk Designråd også ut Klassikerprisen for God Design og prisen Unge Talenter. Årets klassikere ble den snart 70 år gamle røde brannhydranten Danfoss Esco Brannhydrant Type S-0700, pakningsidentiteten og navnet til den langt nyere Imsdal-flasken og Norsk Tippings symbol.

Priser unge talenter

Prisen Unge Talenter, åpen klasse, fikk designeren Anne Britt Torkildsby for A.R.M.S. Dette er en kolleksjon av undertøy som forsterker brukerens muskelkraft etter slag, ved spasmer og lignende. I klassen for økodesign var det den unge industridesigneren Kari Aandak som stakk av med trofeet for det solcelledrevne minikjøleskapet DeLuxe som er beregnet for utendørs bruk.

Kontaktpersoner:

  • Håg ASA, utviklingsdirektør Hilde Britt Mellbye:
    22 59 59 00/997 16 617
  • sapDesign, designer Svein Asbjørnsen:
    70 24 62 00/91 51 9918
  • Prosjektleder Jannicke Hølen, Norsk Designråd,
    mob. 90 56 29 09

Høyoppløselig foto kan lastes ned vederlagsfritt fra www.norskdesign.no

 

Denne artikkelen er skrevet av Pressekontoret for Norsk Designråd. Pressekontoret har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

PUBLISERT 25.11.2004 18:25