Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Nyheter og informasjon

Nyheter og informasjon

Du er her:Designheder til Nord-Trøndelag: Designutmerkelse til nordtrøndersk nyvinning

FLEXeat - multispisebestikk

FLEXeat - multispisebestikk

Oslo: Ved Polimoons fabrikk i Stjørdal produseres en smart liten plastdings som er både kniv, skje, gaffel og spiseklype. Den skaffet bedriften Merket for God Design fra Norsk Designråd.

Produktet FLEXeat er en ekstrem utnyttelse av fire gram plast. I den ene enden er det en gaffel formet som en ”munn”, i den andre enden er det en skje. På siden finnes en barnevennlig, sagtannet knivegg. Redskapet er dessuten mykt og kan bøyes på midten til en klype.

- Utgangspunktet var en bestilling fra BAMA i forbindelse med skolefruktordningen. De ønsket en løsning som gjorde det lettere for barna å få i seg kiwibiter og annen oppskåret frukt, sier daglig leder Svein Egestad ved Polimoon. FLEXeat er designet av accendo produktutvikling , og Polimoon deler designutmerkelsen med dem. Utmerkelsen ble delt ut på Designdagen 2004.

Mange muligheter

Det nye produktet FLEXeat har en mengde bruksmuligheter: Gaffelsiden er ideell for biter av frukt eller ost, skjeen passer for eksempel til iskrem, yoghurt og kiwi, kniven skjærer lett gjennom fruktkjøtt uten å være for skarp, mens klypen gjør det enkelt å spise salat eller nudler. Redskapet er laget i seigt og tøyelig materiale som gjør at det tåler utallige bøy og tøy, selv om FLEXeat i utgangspunktet er et engangsredskap.

”En smart løsning for folk i farta […] Tekstur og form gir godt grep, og klypefunksjonen utnytter materialets elastiske egenskaper. Utseendet er fikst og morsomt”, sier juryen om den smarte plastdingsen.

Smarte løsninger

Polimoon, tidligere Dynoplast, er ikke uvant med å bruke designere i sin produktutvikling, og har også tidligere mottatt Merket for God Design. En ergonomisk utformet kaffekanne til bruk på SAS-fly og en modningskasse for ost, er blant produktene som tidligere er blitt hedret.  De aller fleste nordmenn har dessuten en eller annen gang brukt et produkt fra fabrikken i Stjørdal, selv om de færreste kanskje er klar over det. Fabrikken har utviklet og lager blant annet den sammenleggbare skjeen som følger med visse typer yoghurtbegre.

Turredskap

Egestad ser for seg en rekke ulike markedsmuligheter for det nye spiseredskapet. Produsenter av hermetisk frukt eller barnemat kan for eksempel være interessert i å legge FLEXeat sammen med produktet sitt, eller det kan erstatte mer tradisjonelt engangsbestikk på kafeer og gatekjøkkener.

- Dessuten er den kjempefin å ha med i tursekken, ved siden av matpakken eller i kurven på barnevognen, sier han.

Klassiker i bybildet

Merket for God Design er en designutmerkelse som gis til både bedrift og designer for gode designløsninger.

- I år var det til sammen 34 mottakere innenfor fem ulike kategorier, grafisk design, industridesign, tekstildesign, digitale løsninger og møbeldesign, opplyser prosjektleder Jannicke Hølen i Norsk Designråd, som melder om et meget høyt nivå blant årets søkere.

På årets Designdag delte Norsk Designråd også ut Klassikerprisen for God Design og prisen Unge Talenter. Årets klassikere ble den snart 70 år gamle røde brannhydranten Danfoss Esco Brannhydrant Type S-0700, pakningsidentiteten og navnet til den langt nyere Imsdal-flasken og Norsk Tippings symbol.

Priser unge talenter

Prisen Unge Talenter, åpen klasse, fikk designeren Anne Britt Torkildsby for A.R.M.S. Dette er en kolleksjon av undertøy som forsterker brukerens muskelkraft etter slag, ved spasmer og lignende. I klassen for økodesign var det den unge industridesigneren Kari Aandak som stakk av med trofeet for det solcelledrevne minikjøleskapet DeLuxe som er beregnet for utendørs bruk.

Kontaktpersoner:

 • Polimoon AS, daglig leder Svein Egestad, mobil 91 38 29 48
 • accendo produktutvikling, daglig leder Kristian Braathen,
  23 29 40 20
 • Prosjektleder Jannicke Hølen, Norsk Designråd,
  mob. 90 56 29 09

Høyoppløselig foto kan lastes ned vederlagsfritt fra www.norskdesign.no

Denne artikkelen er skrevet av Pressekontoret for Norsk Designråd. Pressekontoret har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

PUBLISERT 25.11.2004 18:25

Legg til:

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • Digg
 • Reddit
 • StumbleUpon

Last ned bilde