Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Nyheter og informasjon

Nyheter og informasjon

Du er her:Designdagen 2004: Design skaper ny industri

Nærings- og handelsminister Børge Brende og prosjektleder Jannicke Hølen fra Norsk Designråd, er skjønt enige om at design bidrar til innovasjon i norsk industri. (Foto: Johnny Syversen)

Nærings- og handelsminister Børge Brende og prosjektleder Jannicke Hølen fra Norsk Designråd, er skjønt enige om at design bidrar til innovasjon i norsk industri. (Foto: Johnny Syversen)

Aktiv bruk av design både i selve produksjonsprosessen og i markedsføring av industriprodukter vil skape nye industriarbeidsplasser, mener designer og gründer Bård Eker. Torsdag fikk han Merket for god design av Norsk Designråd. Eker leder Skandinavias største komplette designhus; Bård Eker Industrial Design - fra Fredrikstad. Her har han blant annet fått den tidligere konkursrammede båtprodusenten Hydrolift til å bli svært god butikk.

 - Stikkordet er design, sier Eker, som var blant de 34 mottakerne som ble hedret av Norsk Designråd på Designdagen. Eker fikk Merket for God Design for sportsbåten Hydrolift C-31.

Støtte fra ministeren

2005 er av Regjeringen erklært som offisielt norsk designår, og Nærings- og handelsminister Børge Brende var en selvskreven gjest på Designdagen.
- Jeg er ikke i tvil om at design kan bidra til innovative løsninger og betydelige kostnadsreduksjoner i produksjonsprosesser. Å realisere et produkts fulle potensial krever at man integrerer design i hele prosessen fra idé til markedsføring, sier Brende.

Prises for innovasjon

Designdagen, som arrangeres av Norsk Designråd, er dagen da næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon. Merket for God Design deles ut til både oppdragsgiver og designbyrå for gode designløsninger. I år var det til sammen 34 mottakere innenfor fem ulike kategorier. Grafisk- og industridesign utgjorde de største mottakergruppene.

Prosjektleder Jannicke Hølen i Norsk Designråd mener at årets mottakere viser at norske bedrifter med fokus på design i produktutvikling og profilering holder et like høyt nivå som sine konkurrenter på det internasjonale markedet.

Fra bilferje til rullestol

Årets mottakere av Merket for God Design spenner fra en særpreget bilferje til en rullende hjelpemiddelsuksess fra Oppland.

Ferjeturen ble både raskere og mer behagelig for passasjerene etter at designer Bård Arnesen og verftet Fjellstrand samarbeidet om utviklingen av ferjen ”FerryCat 120”.
- Ved å samarbeide med designer har vi fått en ferje med særpreg, det har rett og slett blitt form på et produkt som ellers kan være veldig tradisjonelt og kjedelig, sier prosjektsjef Asbjørn Tolo i Fjellstrand AS.

Lillehammerbedriften HandiCare fikk Merket for God Design for den elegante og brukervennlige rullestolen Handicare Emineo. Aktiv bruk av design ga lave produksjonskostnader og et enkelt og stilrent hjelpemiddel.

- Vi har aldri opplevd så stor etterspørsel etter et helt nytt produkt som i dette tilfellet, så vi har nok skutt blink, sier industridesigner Morten Sagstuen i HandiCare. Han har ledet designprosessen som førte fram til det rullende vidunderet.

Klassiker i bybildet

Under årets Designdag delte Norsk Designråd også ut Klassikerprisen for God Design. Årets klassikere ble den snart 70 år gamle røde brannhydranten Danfoss Esco Brannhydrant, pakningsidentiteten og navnet til den langt nyere Imsdal-flasken og Norsk Tippings symbol, begge de to siste utviklet av Tangram Design.

Priser designtalenter

Designdagen er også dagen da norske talenter løftes fram i lyset. Sammen med Norske Industridesignere deler Norsk Designråd ut prisen Prisen Unge Talenter. Den nyutdannede designeren Anne Britt Torkildsby fikk prisen Unge Talenter, åpen klasse for A.R.M.S. Dette er en kolleksjon av undertøy som forsterker brukerens muskelkraft etter slag, ved spasmer og lignende. Innvevde elektroaktive polymer skaper ved hjelp av sensorer og elektroder kunstig muskelstyrke og forsterker brukerens evne til å utføre bevegelser.

- Prisen er først og fremst en stor anerkjennelse. Samtidig synes jeg det er gøy å få denne prisen for et prosjekt som er veldig konseptuelt, men samtidig realistisk, sier industridesigner Anne Britt Torkildsby.

I klassen for økodesign var det den unge industridesigneren Kari Aandak som stakk av med trofeet. Vinnerproduktet var et utendørs kjøleskap - drevet av solceller.

PUBLISERT 25.11.2004 18:45

Legg til:

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • Reddit
  • StumbleUpon

Last ned bilde