Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Nyheter og informasjon

Nyheter og informasjon

Du er her:Unge Talenter 2003: Unge designere viser respekt og omtanke

1-2-3 Frelse - et engangsservise spesialutviklet med tanke på Frelsesarmeens matutdeling.

1-2-3 Frelse - et engangsservise spesialutviklet med tanke på Frelsesarmeens matutdeling.

Oslo: Et stødig engangsservise utviklet for Frelsesarmeens suppekjøkken, ga designpris til fire unge studenter på årets Designdag. - Resultatet er imponerende. Kan produksjonskostnadene holdes nede er dette absolutt interessant for oss, sier Rune Isegran i Frelsesarmeen.

Prisen Unge Talenter, som deles ut av Norsk Designråd og Norske Industridesignere gikk til ”1-2-3 Frelse” - et engangsservise spesialutviklet med tanke på Frelsesarmeens matutdeling. Bak serviset står prosjektgruppa Nordlys, som består av studenter ved Institutt for Industridesign ved Arkitekthøgskolen i Oslo.

Hele prosjektet startet som en skoleoppgave, der studentene skulle utvikle et engangsservise for en valgfri oppdragsgiver.

- Jeg skjønte ikke helt hva dette prosjektet dreide seg om første gangen jeg møtte prosjektgruppa, men jeg oppdaget fort at disse studentene jobbet grundig med oppgaven sin, forteller Isegran, som er daglig leder for Frelsesarmeens Kontaktsenter i Urtegata i Oslo.

Ute med suppebussen

Av hygieniske og sikkerhetsmessige årsaker bruker Frelsesarmeen bare engangsservise når de deler ut mat og drikke, men dagens pappservise har åpenbare svakheter.

- Vi var med suppebussen ut flere kvelder og så hvilke praktiske utfordringer matserveringen innebar. Vi oppdaget fort at vanlige papptallerkenene var i mykeste laget, og mange tok to om gangen for å klare å bære maten. Bollene var dessuten ganske lave, og mange hadde vanskeligheter med å få med seg både suppe, drikke og brød i en og samme omgang, forteller Anders Valdersnes i prosjektgruppa Nordlys.

Laget med omtanke

Med kunnskapen fra suppebussen i bakhodet, ønsket studentene å lage et mer brukervennlig engangsservise. Et servise som skulle gi brukerne verdighet og gjenspeile Frelsesarmeens respekt og omtanke for mennesker nederst på samfunnsstigen.

- Bollen vi har laget er stivere enn papptallerker i både bunn og kanter. Dessuten har den høye kanter og et lokk som gjør det mulig å sette koppen oppå bollen når du skal bære alt sammen. Utformingen gjør også at bollen er god og varm å holde rundt, men ikke så varm at du brenner deg, forteller Valdersnes.

”En meget funksjonell og gjennomarbeidet løsning med sterk identitet, som reflekterer Frelsesarmeens verdier”, heter det i juryens vurdering av prosjektet.

Pris med betydning

- Først og fremst håper jeg prisen fra Norsk Designråd og Norske Industridesignere kan gjøre det lettere å starte produksjon av ”1 2 3 Frelse”. For oss som designere betyr prisen uansett en anerkjennelse fra fagmiljøet, noe som gjør det mulig å se hvor vi befinner oss i forhold til resten av bransjen, sier Valdersnes.

”1-2-3 Frelse” og 29 andre produkter og prosjekter vises i designbyrået Dtanks lokaler i Oslo for publikum fra lørdag 29. november til søndag 7. desember.

Produktside se her.

Kontaktpersoner:

·        Nordlys, designer Anders Valdersnes, tlf. 92 08 23 71

·        Frelsesarmeen, Rune Isegran, tlf. 22 42 47 67

·        Norsk Designråd, prosjektleder Eline Strøm-Gundersen,  tlf. 22 59 01 99/ 97 10 55 80

Denne artikkelen er skrevet av Pressekontoret for Norsk Designråd. Pressekontoret har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

PUBLISERT 27.11.2003 17:00

Legg til:

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • Reddit
  • StumbleUpon

Last ned bilde