Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Nyheter og informasjon

Nyheter og informasjon

Du er her:Unge Talenter 2003: Designpris til urban økogrill

Oslo: Da designer Øyvind Grønlie oppdaget mangelen på turutstyr for dem som foretrekker parker framfor granskog, lagde han det selv. Resultatet ble en bærbar grill, som fikk prisen Unge Talenter i klassen for økodesign under Designdagen 2003.

- Prisen er en motiverende overraskelse, sier Øyvind Grønlie (24), som for øyeblikket holder på med en Master i industridesign i Danmark. Urban Camping var eksamensoppgaven hans ved Høgskolen i Akershus.

Det er andre gang Norsk Designråd deler ut en pris i kategorien for økodesign. Prisen er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk Designråd og Norske Industridesignere (NID).

Het potet

Debatten rundt engangsgrillene har rast hver eneste sommer de siste årene. Grillene lager svimerker på underlaget og ender sine dager som søppelberg i parkene. Samtidig har de helt åpenbare kvaliteter for brukerne, og det var disse positive sidene Grønlie tok tak i da han lagde sin egen miljøvennlige variant.

- Jeg ønsket å beholde den fleksibiliteten som kjennetegner engangsgrillene, og derfor har jeg laget en grill som er liten og lett å frakte med seg. Konstruksjonen og materialet gjør det dessuten mulig å bære grillen med varmt kull inni, og den lager ingen stygge merker, forteller Grønlie.

Med urbant image

Den transportable grillen bygger på stormkjøkkenprinsippet. Hele grillen kan pakkes sammen til en sirkelformet boks, om du kan slenge over skulderen ved hjelp av en enkel bærereim.

- Dagens bærbare griller er store og vanskelige å frakte dersom du ikke har bil, og dessuten er de varme og umulige å håndtere etter bruk, sier Grønlie.

Urban Camping er skapt for bybruk, og den har også et utseende som gjenspeiler bruksområdet.

”Grillen har et tøft utseende, den bygger brukerens image og er tilpasset et urbant publikum som griller på stranden og i parken”, heter det i juryens begrunnelse.

Dryppfrie delikatesser

Urban Camping er dessuten dryppfri. Det vil si at fett fra grillmaten ikke havner ned i kullet, og dermed unngår brukeren både oppblussing av flammer og kreftfremkallende stoffer i maten.

Foreløpig eksisterer miljøgrillen bare som en prototyp, men en av de store dagligvarekjedene har gitt signaler om at de gjerne vil selge produktet dersom noen vi sette den i produksjon.

- Jeg venter på at noen skal oppdage den, sier Grønlie.

”Urban Camping” og 29 andre produkter og prosjekter vises i designbyrået Dtanks lokaler i Oslo for publikum fra lørdag 29. november til søndag 7. desember.

Produktside trykk her.

Kontaktpersoner:

·        Designer Øyvind Grønlie, tlf. 00 45 26 99 59 68

·        Norsk Designråd, prosjektleder Eline Strøm-Gundersen,  tlf. 22 59 01 99/ 97 10 55 80

Denne artikkelen er skrevet av Pressekontoret for Norsk Designråd. Pressekontoret har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

 

PUBLISERT 27.11.2003 17:00

Legg til:

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • Reddit
  • StumbleUpon

Last ned bilde