Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Nyheter og informasjon

Nyheter og informasjon

Du er her:Designutmerkelse til Vestfold: Maritim bransje satser nytt

Styrehendelen ”Joystick”

Styrehendelen ”Joystick”

Oslo: I et marked preget av tøff konkurranse, satset vestfoldbedriften Lilaas på design. Resultatet ble styrehendelen "Joystick", som ble belønnet med Merket for God Design under årets Designdag.

- Dette er en anerkjennelse til det arbeidet vi allerede har gjort, og en inspirasjon til videre satsing på design i fremtiden, sier daglig leder Øyvind Lilaas.

Design som konkurransefortrinn

Lilaas produserer manøverhendler for skip og er underleverandør av finmekaniske komponenter til annen industri. ”Joystick” er laget for et såkalt dynamisk posisjoneringsanlegg. Det vil si et anlegg som for eksempel kan holde en båt stille på tross av strøm, vind og bølger. Dette er viktig når for eksempel supplybåter skal legge til store oljeinstallasjoner. Og den er som navnet tilsier formet som en joystick.

- Konkurrentene på dette markedet er ganske sidestilte når det gjelder pris og kvalitet. I en slik situasjon er design et klart konkurransefortrinn, sier Lilaas.

Myke linjer

- Tidligere har vi utformet produktene våre selv, og selv om de har vært funksjonelle og holdt høy kvalitet, så har de nok vært noe mer kantete og tekniske i utformingen, sier Lilaas.

Designer Atle Stubberud hos Hareide Designmill i Moss har designet ”Joystick”.

- Utgangspunktet mitt var å lage et ergonomisk produkt som er godt å bruke og vakkert å se på. Den maritime bransjen har vært ganske teknisk orientert og konservativ i forhold til design og utforming. Det er gøy å få lov til å være med på å tilføre markedet noe nytt, sier han.

To på topp

Lilaas er imidlertid ikke den eneste vestfoldbedriften som ble belønnet med Merket for God Design under Designdagen. Også Kongsberg Maritime Ship Systems ble hedret for sin designsatsing. Bedriften fikk utmerkelsen for et nyutviklet kontrollpanel for større båter. Også her var det Hareide Designmill som sto bak designet.

Industri som satser

Merket for God Design er en designutmerkelse som gis til både oppdragsgiver og designbyrå for gode designløsninger. I år var det til sammen 40 mottakere innenfor fem ulike kategorier.

Mange samarbeidsprosjekter mellom tradisjonell industri og unge norske designere ble belønnet med Merket for God Design under årets Designdag.

- Resultat av noen av disse prosjektene er svært lovende. Norske industribedrifter har tradisjonelt satset for lite på design og produktutvikling, og noen av designerne våre har derfor søkt ut av landet for arbeidsoppdrag. Nå kan det se ut som om vinden har snudd for unge designere i norsk industri, og resultatet er innovasjon, sier administrerende direktør Jan R. Stavik i Norsk Designråd.

Innovasjon i praksis

I tillegg til Merket for God Design, delte Norsk Designråd også ut Klassikerprisen for God Design, International Design Award og prisen Unge Talenter under Designdagen i Oslo.

Årets Klassikerpris gikk til konseptet bak Litago barneserie, som produseres av Tine. Designbyrået Fitch har vært samarbeidspartner gjennom hele utviklingen. Klassikerprisen for God Design ble også tildelt stolen HÅG Balans Vital, som er produsert av HÅG og designet av Peter Opsvik.

International Design Award gikk til Scandinavian Design Group som har laget identitets- og pakningsdesign for Odlo International i Sveits, til de tidligere kollegaene i norway says, Espen Voll og Tore Borgersen, for stolen Pancras i samarbeid med svenske Iform og til designer Torbjørn Anderssen i norway says og svenske Swedese Möbler.   Sistnevnte fikk prisen for Papermaster, et nytt avisbord, som allerede har blitt kalt en kommende designklassiker.

- Regjeringen har slått fast at Norge skal bli et land som satser på innovasjon. Designdagen viser innovasjon i praksis, sier Stavik.

Produktside trykk her.

Kontaktpersoner:

·        Lilaas, daglig leder Øyvind Lilaas, tlf. 90 10 86 58

·        Hareide Designmill, designer Atle Stubberud, 69 20 25 20

·       Kongsberg Maritime Ship Systems, section manager Espen Garder, tlf. 33 03 20 00

·        Norsk Designråd, prosjektleder Jannicke Hølen, tlf. 22 59 01 91/90562909

Denne artikkelen er skrevet for av Pressekontoret for Norsk Designråd. Pressekontoret har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

 

PUBLISERT 27.11.2003 17:00

Legg til:

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • Reddit
  • StumbleUpon

Last ned bilde