Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Nyheter og informasjon

Nyheter og informasjon

Du er her:Designheder til sørlandsk båtdesign

Oslo (NW): Fevik-bedriften Marex er et av to selskaper med base i Aust-Agder som stikker av med årets Merket for God Design. Marex får utmerkelsen for sin nye fritidsbåt, Duckie, en slags hybrid mellom snekke og fartsvidunder.

Båten Marex Duckie er skamrost i fagpressen, og er blitt meget godt mottatt i markedet. Nå får båten også designutmerkelsen fra Norsk Designråd.

- Vi ville lage en båt som ivaretok både de gamle snekketradisjonene og manges ønske om en båt med gode fartsegenskaper. Duckie er en bruksbåt som skal dekke alle behov. Den kan brukes både til transport, fisketur, fartsopplevelser og familietur, sier Espen Aalrud, som driver selskapet sammen med sin bror Thomas.

Deignfinesser

Det er industridesigneren Espen Thorup som har designet båten, i samarbeid med designansvarlig Espen Aalrud i Marex. Og juryen til Merket for God Design mener at resultatet er meget vellykket.

"Marex 21 Duckie representerer en meget vellykket nyskaping i sin omdanning av en tradisjonell snekkeform til et nytt og mangefasettert konsept. […] God gjennomføring på detaljnivå med en rekke funksjoner som tilfredsstiller familiens så vel som mer fartsfylte behov", mener juryen.

Espen Aalrud forteller at bedriften setter design i høysetet når nye prototyper skal utvikles.

- Båt er noe man i stor grad kjøper med øyet. Og designfinesser og praktiske løsninger er viktige salgsargumenter. I en hard konkurransesituasjon er det slike ting som kan gjøre utslaget for kjøperen, sier han.

Lampedesign

Også Agder Energi Belysning får i år Merket for God Design. Det er utelampen "Fakkelen" som får utmerkelsen, en linjelekker og høyreist lampe beregnet for offentlig miljø. Juryen legger spesiell vekt på at Agder Energi også har hatt miljøet i tankene da lampen ble designet. Det er Accendo produktutvikling og industridesigner Hedda Heyerdahl Braathen som har stått for designen.

For felles innsats

Merket for God Design er ikke en pris, men en utmerkelse som deles ut til gode designløsninger. Den gis både til bedrift og designer innenfor kategoriene grafisk design, industridesign, tekstil- og konfeksjonsdesign, møbeldesign og digitale produkter og løsninger.

Og norske bedrifter er mer designbevisste enn noensinne. Aldri før har så mange søkt Norsk Designråd om Merket for God Design. Årets 204 søknader er en økning på 30 prosent siden fjoråret. Av søkerne var det 69 som nå har fått Merket for God Design, 3 mottar Klassikerprisen for God Design og 3 får International Design Award.
- Søknadsmengden viste tydelig at det er i ferd med å skje en holdningsendring blant norske ledere. Stadig flere skjønner at god og brukervennlig design er et konkurransefortrinn i et tøffere marked, sier prosjektleder Katia Valerie Banoun i Norsk Designråd.

Designbevisste fylker

De siste årene har det vært flest bedrifter fra Oslo som har fått Merket for God Design. I år var det hele 17 bedrifter fra Oslo blant mottakerne. De neste designfylkene på lista var Østfold og Møre og Romsdal med fem mottakere og Oppland med fire.

25 mottakere fikk utmerkelsen for sin bevisste satsing på industridesign. - I denne kategorien finnes naturlig nok den største spredningen på produkttypene. I år er det blant annet flere båter blant mottakerne, og det er hyggelig at norsk båtindustri fortsatt er vital og nyskapende, sier Banoun.

Gode på grafisk

Interessen for grafisk design har hatt en sterk økning de siste årene. I denne kategorien var det også 25 mottakere av Merket for God design. - Betydningen av en sterk visuell profil har fått fotfeste innenfor de fleste bransjer, og det er mange dyktige grafiske designere her i landet, sier Banoun.

Kategorien for digitale produkter og løsninger ble opprettet i fjor, og i år er det fem mottakere innen denne gruppen. Her finnes alt fra Maihaugens nye nettsider til et nyutviklet kundesystem fra bedriften SuperOffice blant mottakerne.

Link

Klikk her for oversikt over mottakere av Merket for God Design og prisene fra Norsk Designråd:

Kontaktpersoner:

  • Marex, Espen Aalrud, tlf. 913 03 066
  • Norsk Designråd, prosjektleder Katia Valerie Banoun, tlf. 22 59 01 91 Mobil: 92 88 72 45

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Norsk Designråd.

PUBLISERT 28.11.2002 06:00

Legg til:

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • Reddit
  • StumbleUpon