Tekst Større | Mindre
Gå til innhold

Søk

Velg språk

NORSK DESIGNRÅD

Nyheter og informasjon

Nyheter og informasjon

Du er her:Designdagen 2002: Design som selger

Telemark Bataljon får Merket for God Design for sin nye visuelle profil. Profilen preger alt fra nettsider og brosjyrer til interne trykksaker.

Telemark Bataljon får Merket for God Design for sin nye visuelle profil. Profilen preger alt fra nettsider og brosjyrer til interne trykksaker.

Oslo (NW):Til sammen 69 bedrifter og organisasjoner ble tildelt Merket for God Design av Norsk Designråd på årets Designdag. Blant dem er Det norske Forsvaret, som opplevde vervingsrush etter bevisst designsatsing.

- Søkerrekorden til Merket for God Design i forkant av årets Designdag forteller at det har skjedd en holdningsendring blant norske ledere. Flere en noen gang skjønner at god og brukervennlig design er et konkurransefortrinn i et marked der alle skriker etter oppmerksomhet, sier administrerende direktør Jan R. Stavik i Norsk Designråd.

Design ga oppmerksomhet

Det er den nylig reorganiserte Telemark bataljon, som holder til på Rena leir, som er Forsvarets designalibi. Bataljonen har fått Merket for God Design for ny visuell profil.

- Profilen har vært en gjenomgående suksess. Vi har fått en overveldende respons på rekrutteringskampanjen vår. Dessuten har dette vært en økonomisk løsning for Forsvaret. Utviklingsarbeidet har kostet en tredjedel av hva en aviskampanje ville kostet oss, forteller bataljonsjef Rune Jakobsen.

Talsmann i grønt

Det var en vernepliktig presse- og informasjonsoffiser som brakte tanker om design inn i de grønnkleddes rekker. Dag Leraand, som i dag er kommunikasjonsrådgiver, argumenterte så ivrig for en helhetlig design- og kommunikasjonsstrategi, at både bataljonsjef Jakobsen og andre lot seg overtale. Nå har han sammen med byrået Gazette utviklet den nye profilen.

- Vi ønsket å skape en visuell profil som kunne gi bataljonen et særpreg både i forhold til verving av nye soldater, bygge en klarere gruppeidentitet blant soldatene og skape et klart skille mellom denne bataljonen og andre som opererer internasjonalt, Leraand.

Nyutviklet klassiker

Det er ellers stor spennvidde blant produktene som mottar Merket for God Design. En rullator med maskulint tilsnitt, to ulike fritidsbåter, et gjennomtenkt sjokoladepapir og nettsidene forskning.no er blant de andre merkemottakerne.

Dessuten har en redesignet gammel klassiker også fått utmerkelsen. Stolen Planet fra 1965 har fått ny konstruksjon og oppbygging, slik at produksjonen er blitt mer rasjonell. Den nye Planet er blitt til i et samarbeid mellom designer Sven Ivar Dysthe og møbelprodusenten Fora Form.

- Når et produkt som så verdens lys i 1965 kan få en designutmerkelse nesten førti år senere, viser dette at god design er tidløs og holdbar gjennom skiftende motebilder, sier prosjektleder Katia Valerie Banoun i Norsk Designråd.

God design for bagasjerommet

"Startloop" er imidlertid et helt nytt produkt. Innretningen, som erstatter tradisjonelle startkabler, fikk Merket for God design både for oppsiktsvekkende form og fordi det er en teknisk nyvinning. Produktet er designet av Hareide Designmill i Moss, men ideen til produktet er det gründer og administrerende direktør i Startloop, Øyvind Resch, som står bak.
- "Startloop" erstatter startkabler for små og mellomstore biler. Kabelen plugges inn i uttaket for bilens sigarettenner, og dermed kan bilen startes uten hjelp fra andre. Ideen var å gjøre bilisten selvhjulpen når batteriet blir flatt, sier Resch.

Design i luften
Widerøe er også å finne blant årets mottakere. Flyselskapet får Merket for God Design for sin nye designprofil. Den nye utformingen er det Scandinavian Design Group som står bak. Designbyrået har blitt en storgrossist i designutmerkelser, og prosjektleder Trude Erlandsen i Widerøe er glad for resultatet av samarbeidet.

- Vi er råstolte. Selskapet har aldri fått en designutmerkelse tidligere. Samtidig mener vi at det er vel fortjent. Den nye designen gjenspeiler Widerøes sjel, mener hun.

Selskapets grønnfarge er tatt med i den nye designprofilen, som innebærer alt fra ny logo og redesign av skriftlig materiell, til ny grønn dekor på selskapets egne fly.

- Innen 2004 går hele den gamle flyparken av med pensjon, og dermed blir det en naturlig overgang til de nye flyene med grønt mønster, forteller Erlandsen.

Til bedrift og designer
Merket for God Design er ikke en designpris, men en utmerkelse til gode designløsninger. Mottakerne plukkes ut av en uavhengig jury, og utmerkelsen gis både til bedrift og designer innenfor kategoriene grafisk design, industridesign, tekstil- og konfeksjonsdesign, møbeldesign og digitale produkter og løsninger.


I tillegg til Merket for God Design delte Norsk Designråd også ut Klassikerpris, International Design Award og prisen Unge Talenter. Årets Klassikerpris gikk til TV2 for logo og grafisk profil, Stokke Gruppen for stolen Move og Hadeland Glassverk for vinglasserien Tangen.

Scandinavian Design Group mottok i år som i fjor International Design Award. Det er design av øletiketter til Estlands mest solgte øl som har sikret suksessen. International Design Award ble også tildelt Abry Industrial Design for et nytt snowboard , og Odd Thorsen Design & Arkitektur ble hedret for en fleksibel og funksjonell vask som ifølge juryen hever seg over amerikanske konkurrenter.

Kontaktpersoner:

  • Norsk Designråd, administrerende direktør Jan R. Stavik, tlf. 22 59 01 94 mobil: 975 45 978
  • Norsk Designråd, prosjektleder Katia Valerie Banoun, Tlf. 22 59 01 91 mobil: 92 88 72 45

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Norsk Designråd.

Relaterte artikler
28.11.2002 Resirkulerbar vugge fikk designpris (FOTO)
28.11.2002 Designheder til Hinna Park (FOTO)
28.11.2002 Geilo gir jernet (FOTO)
28.11.2002 Rullatoren for den kresne (FOTO)
28.11.2002 Prisbelønnet sjokoladepapir (FOTO)
28.11.2002 Møbelprodusent gjør rent bord (FOTO)
28.11.2002 Utmerkelse for strikk og web-tv (FOTO
28.11.2002 Strax i ny drakt (FOTO)
28.11.2002 Ny designheder til Høie (FOTO)
28.11.2002 Nytt designdryss til Porsgrund (FOTO)
28.11.2002 Lillehammerdesigner bak suksess
28.11.2002 Liten båt med stor utforming (FOTO)
28.11.2002 Designutmerkelse til Widerøe (FOTO)
28.11.2002 Forsvaret fikk sin første designutmerkelse (FOTO)
28.11.2002 Designheder til sørlandsk båtdesign (FOTO)
28.11.2002 Ny designutmerkelse til Tandberg
28.11.2002 Designsuksess for Innvik Ullvare

PUBLISERT 28.11.2002 21:00

Legg til:

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • Reddit
  • StumbleUpon

Last ned bilde